staatsloterijWij kennen in ons land verschillende soorten loterijen. Een van de meest bekende en meest gespeelde loterijen is de Staatsloterij. Het is een vrij simpele loterij. Je koopt een lot met hierop een code bestaande uit cijfers en letters. Iedere maand is er een trekking van de Staatsloterij waaraan verschillende prijzen zijn gekoppeld aan een lotnummer. Wanneer jouw lot de juiste nummers heeft dan win je een geldprijs. Deze geldprijs kan oplopen tot enkele miljoenen euro’s! De kans dat jij de hoofdprijs wint is klein, maar stel dat je hem wint. Wat dan?

Een korte introductie van de Staatsloterij

De Staatsloterij is in 1992 opgericht vanuit de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS). SENS mag ook andere loterijen organiseren, maar de Staatsloterij is ver uit de grootste loterij van ons land en maakt ongeveer 900 miljoen euro omzet per jaar. De prijzen die men kan winnen in de Staatsloterij zijn nettoprijzen. Het bedrag waarmee wordt geadverteerd wordt ook daadwerkelijk uitbetaald. De kansspelbelasting van 15 procent is daar al van af.

SENS is ook verantwoordelijk voor de Oudejaarsloterij en Dayzers.

Verschillende soorten loten

De Staatsloterij geeft verschillende loten uit. Een lot van de Staatsloterij wordt een Staatslot genoemd en er worden iedere maand zo’n drie miljoen loten verkocht. Het lotnummer op een lot van de Staatsloterij kent twee letters en zes cijfers. Hoe dat in zijn werk gaat met een trekking vertellen? Daar vertellen we later meer over. Direct meespelen kan hier

Je kunt met verschillende soorten loten meespelen met de Staatsloterij. Zo kun je bijvoorbeeld met een volledig lot meespelen, maar ook met een vijfde lot. Meespelen met een Staatslot geeft je kans op het volledige geldbedrag als je een winnende combinatie hebt. Met een vijfde lot maak je kans op een vijfde van het geldbedrag wanneer je een winnende combinatie hebt in de online loterij.

Bij ieder lot heb je u de optie om te kiezen voor een lot mét of zónder jackpot. Die jackpot wordt bij iedere trekking als de speciale hoofdprijs gepresenteerd en is minimaal 7,5 miljoen euro. Als de Jackpot niet is gevallen dan wordt de prijs meegenomen naar de volgende maand en verhoogd. Als je een lot koopt zónder Jackpot, dan heb je natuurlijk ook geen kans op de Jackpot (en dat zou erg jammer zijn als die valt op jouw lot!). Er zijn genoeg andere prijzen te winnen, dus de Jackpot is niet per se noodzakelijk, maar het is natuurlijk wel extra spannend en zeer lucratief áls je wint!

Onbeperkt aantal Staatsloten te koop

Bij de Staatsloterij is er in principe geen limiet aan het aantal loten dat er beschikbaar is. Je kunt dus met zoveel loten als meespelen als je wilt.  (Of samen met vrienden een straatje kopen en samenspelen net als in de vriendenloterij). Met één lot, maar met meer loten is dus ook mogelijk. Des te meer loten je koopt heeft, des te meer kans maak je op het winnen van een (grote) geldprijs. Er is ook de mogelijkheid om een serie Staatsloten met allemaal een ander eindcijfer, dit noemen we een straatje aan te schaffen. Er zijn ook een straatjes van een vijfde Staatsloten. Is een straat nog niet genoeg? Roep de familie bij elkaar en schaf met elkaar honderd staatsloten aan, dit wordt dan een boulevard genoemd! (Let op deze variant wordt niet standaard aangeboden door de Staatsloterij.)

De standaard soorten staatsloten op een rijtje:

  • 1/5 Staatslot: Eenvijfde van een Staatslot kost €3,- per lot
  • Staatslot: Een heel Staatslot kost €15 per heel lot
  • Straatje: Tien 1/5 Staatsloten kost €30 per straatje van 1/5
  • Straat: Tien Staatsloten de grootste straat in het pakket €150 per 10 loten

Variaties van de Staatsloterij

Er zijn ook een aantal variaties op de Staatsloterij. Dit zijn nog steeds loten uitgeven door de Staatsloterij, maar bieden iets speciaals of extra’s.

Het niewuste lot bij de Staatsloterij, het XL spel

xl spel staatsloterijIn april 2014 werd voor het eerst sinds 20 jaar gesleuteld aan de formule van de Staatsloterij. Een nieuw soort spel kwam op de markt. De Staatsloterij XL is een extra maandelijks spel waarmee je mee kun spelen met de begin getallen van jouw lot(en).

Wanneer je mee speelt met het XL spel dan betaalt je hier €2,50 extra per lot voor. Met dit spel worden alléén getallen getrokken uit alle verkochte loten waarbij de opwaardering naar het XL spel is gedaan.

Staatsloterij Groepsspelen voor meerdere spelers

Staatsloterij Groepsspelen kun je met meerdere personen samen spelen. Denk aan je collega’s, vrienden of de familie. Je kunt met de Staatsloterij Groepsspelen online een groep aanmaken en vervolgens meespelen met de Staatsloterij. De beheerder van een groep wordt een ‘Captain’ genoemd. De Captain kan meerdere deelnemers uitnodigen om mee te spelen met de Staatsloterij. Meedoen met groepsspelen kan vanaf €7,50 per trekking. Met het geld wordt iedere maand een aantal staatsloten gekocht waarbij eventuele winst wordt uitgekeerd aan de verschillende groepsleden.

Trekking van de Staatsloterij 14 keer per jaar

Ieder jaar worden er veertien trekkingen gehouden door de Nederlandse Staatsloterij. Er is iedere maand in elk geval één trekking. De trekking wordt altijd op de tiende van de maand uitgevoerd. Op de dag van de trekking kun je vóór een bepaald tijdstip nog een Staatslot kopen. Naast de maandelijkse trekking kent de Staatsloterij nog twee extra trekkingen, namelijk op Koninginnedag en met Oud & Nieuw. Wanneer je een Oudejaarslot aanschaft dan zijn deze duurder dan een standaard lot. Bij een Oudejaarslot kunt je kiezen voor een half lot of een heel lot.

De trekking van de Loterij van de Staat der Nederlanden

Bij de trekking van de Staatsloterij gaat het met name om de eind getallen. Wanneer je het laatste getal goed hebt dan win je al een prijs. Wil je de hoofdprijs winnen dan dien je zowel de twee letters als alle cijfers goed te hebben. Het is niet mogelijk bepalen met welke combinatie van letters en getallen u mee speelt. Wel kun je aangeven met welk eindcijfer je mee wilt spelen.

Heeft je de trekking gemist? Dan kunt kun je de uitslagen via onze uitslagen pagina nakijken of als je geen internet tot je beschikking hebt via de krant of ook op teletekst.

Wie wil er nou niet een grote geldprijs winnen? Echter is de kans minimaal en slechts voor een paar mensen weggelegd, maar áls jij wilt winnen dan zul je wel mee moeten spelen. En als je dan besluit om mee te doen dan ben je met de hoogste winstkans bij de Staatsloterij aan het goede adres voor je loten. Naar de website van de staatsloterij