loterij verliesVanaf het millennium tot 1 januari 2008 blijkt de Nederlandse Staatsloterij zich schuldig gemaakt aan het misleiden van alle Nederlanders (en overige loten kopers) die mee spelden in de tot dan enige officiële loterij. Het gerechtshof is tot deze uitsprak gekomen in Den Haag bepaald. Wat al jaren door vele loten-kopers vermoed werd bleek uiteindelijk waar te zijn. De staatsloterij betaalde niet alle prijzen uit. Zij konden dit doen door ook de nummers van niet verkochte loten mee te laten rouleren in de trekking. Zelfs grote prijzen van tienduizenden euro’s hoefden door deze handelswijze niet uitgekeerd te worden door de loterij van de overheid.

Loterij verlies strijd sinds 2007

De zaak speelt al sinds 2007 toen het Tros programma Radar  in een uitzending (hier te bekijken) de praktijken van de loterij onder de loep namen.  Direct na de uitzending werd de Stichting Loterijverlies in het leven geroepen en namens ruim 25.ooo spelers spande deze stichting een rechtszaak aan tegen de organisatie van de staatsloterij.

Het hoeft verder weinig betoog dat de kans op het winnen van een prijs nu nog veel kleiner was voor de kopers van Staatsloten. Want als er ook prijzen vallen op loten die niet verkocht zijn dan verdwijn dit geld rechtstreeks in zakken van de overheid. Bij elke gewone online loterij zou dit al een schandalige kwestie zijn maar nu het een onderneming is die valt onder de Rijksoverheid is het nog kwalijker. Zeker de overheid hoort tenslotte van onbesproken gedrag te zijn.

Rechtszaak tegen de Staatsloterij

De rechtszaak tegen de loterij heeft een behoorlijke kans van slagen omdat het hof al bewezen acht dat de Staatsloterij zich schuldig heeft gemaakt aan het misleiden van de kopers van staatsloten. (De uitspraak kun je hier teruglezen) Het waren tenslotte de vele reclames die deelnemers “kans op 20 prijzen van een ton” voorhielden.

Nimmer werd in deze reclames (die toen vrijwel dagelijks op de televisie te zien waren) te kennen gegeven dat er ook lotnummers in de trekking meedraaiden die niet verkocht waren.  In theorie was het dus mogelijk dat er geen enkele winnaar zou zijn van de prijzen van €100.000.

De stichting loterij verlies verloor in eerste instantie de rechtszaak tegen de Staatsloterij in 2010 maar gezien de uitspraak van 2013 heeft de stichting er alle vertrouwen in dat zij deze keer wel weten te winnen.

Gedupeerde van de Staatsloterij deelnemen aan de Stichting Loterij verlies

Deelnemers die tussen 2000 en 2008 automatisch deelnamen aan Staatsloterij kunnen hun gegevens achterlaten via onderstaand aanmeldformulier wij zullen er dan zorg voor dragen dat deze gegevens bij de Stichting terechtkomen.

De stichting acht de kans van slagen zeer groot. Elke deelnemer die maandelijks deelnam in de periode 2000 tot en met eind 2007 kan (bij winst) honderden euro’s schadevergoeding tegemoet zien. (of een deel hiervan)

Loterij verlies rekent slechts €35 per deelnemer/per lot. Elk extra lot kost eenmalig €12,50 extra. Bij winst zal de Stichting Loterij Verlies 80% van het toegekende bedrag uitkeren een de gedupeerden van de Staatsloterij.

Rechtstreeks aanmelden bij de stichting loterij verlies kan natuurlijk ook via de website van de Stichting.


 1. Berend schreef:

  Veel reclame spotjes gezien van de Stichting Loterij verlies, ik ga mij zeker opgeven. Schandalig dat een overheids instantie zich van dit soort praktijk denkt te kunnen bedienen.

  Berend J.
  Raalte

 2. Henriette Leukens schreef:

  Ik heb mij al ingeschreven. Na al die jaren het geld uitgegeven te hebben zonder iest te winnen kunnen die paar tientjes er ook nog wel. Niet geschoten altijd mis…

  Groeten en toi toi toi.

 3. Zal deze jongens eens het voordeel van de twijfel geven. Vind het erg jammer dat de Staatsloterij dit heeft latne gebeuren maar kan mij ook voorstellen dat er geen opzet in het spel was. Of ben ik dan naief?

  Afijn wat centje terugkrijgen is altijd mooi meegenomen. Duimen maar en succes gewenst aan de Stichting.

  Trui.

 4. Meneer mee doen! schreef:

  Ruim 10 jaar heb ik trouw elke maand meegespeeld en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik ook wel eens een leuk prijs heb gewonnen. Toch heb ik ook besloten om mij aan te melden bij die stichting simpelweg omdat het mij dus wel eens honderden euro’s op kan leveren. In principe ben ik heel tevreden hoor over de staatsloterij en het is ook niet zo dat ik uit rancune meedoe. Maar ben wel van mening dat zij het niet helemaal eerlijk hebben gedaan. Tegenwoordig speel ik bij de postcodeloterij en dat naar alle tevredenheid. Wie weet lacht het geluk mij ooit ook eens toe en win ik die miljoenenprijs. tot die tijd blijf ik lekker dromen.

  Fijne dag en groeten uit een koud Leeuwarden

 5. Nel Koopman schreef:

  Allemaal meedoen hoor! Kan toch behoorlijk oplopen voor de Staatsloterij lijkt mij. Las dat het wel op meer dan 30 miljoen uit kan komen, dat is nog eens een superjackpot!

 6. R. Stoop schreef:

  Persoonlijk vind ik het een lastig verhaal. Het is al zo lang geleden en hoewel het natuurlijk een grove fout is denk ik niet dat er sprake is van ‘bewuste misleiding’ door de Staatsloterij. Daarnaast denk ik dat een vorm van compensatie door middel van gratis loten een veel betere deal zou zijn voor de SENS. En een mooie reclame!

  Ik ga mij niet aanmelden maar wens iedereen hierboven uiteraard wel succes.

  Groeten van Mevrouw Stoop

 7. Joshua Cohen schreef:

  Dat gaat een rechtszaak van jaren worden… zeker als de Staatsloterij miljoenen op moet gaan hoesten. Die gaan er alles aan doen om dit te voorkomen natuurlijk. Ik doe niet mee.

 8. Helen schreef:

  maar hoe zit het net degenen die elke maand in de winkel hun lot kochten? Ik koop elke maand loten bij mijn sigarenboer en niet online. Kan ik mij dan toch registreren bij de Stichting? Vreselijke bedriegers zijn het bij de Staatsloterij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*